středa 19. prosince 2012

Perníčkové cupcakes-stromečky

Zajímalo by mě, jak probíhají vánoční přípravy u vás. Já jsem dnes byla na nákupech. Poté co jsem utratila veškerou hotovost za jeden dárek (nebojte, veškerá hotovost u mě neznamená 500 euro v kapse, občas musím platit kartou i chleba:), který jsem pak zapomněla na veřejném WC a už nenašla, jsem se snažila několikrát platit starou nefunkční kartou. Pokaždé, když mi prodavačky hlásily „zamítnuta“, jsem si myslela, že to je vinou obchodu nebo že mi někdo vykradl účet. Když jsem pak konečně dorazila k bankomatu, abych zjistila, v čem je problém, bylo na něm něco malého kovového a podezřelého (kamera?). Šla jsem tedy domů a dala si pivo. Dárky nebudou. Ale recept a návod na zdobení perníčkových cupcakes ano.




Na těsto je potřeba:
  • 220 g polohrubé mouky
  • 220 g cukru krupice
  • 115 g másla
  • 3 vejce
  • ½ lžičky kypřícího prášku
  • 2 větší hrušky nebo jablka oloupaná a nakrájená na malé kousky
  • 150 ml mléka
  • půl sáčku koření na perníčky (použila jsem Kotányi)
  • hrst vyloupaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce medu
 
Na krém:
250 g másla
  • 325 g moučkového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 2-3 lžíce mléka
  • gelové barvivo
  • Na zdobení jsem použila cukrové perličky a třpytky Rainbow Dust.
     
    Inspiraci pro tento recept jsem našla na mém
    oblíbeném cupcake blogu.



    Postup:

    1. Troubu předehřejeme na 160 – 180°C. Připravíme si formu (plechovou nebo silikonovou na muffins) a vložíme do ní papírové formičky.

    2. Přihřejeme mléko a vmícháme do něj koření. Tři lžičky si necháme stranou na krém.

    3. Mouku smícháme s kypřícím práškem. Vyšleháme máslo s cukrem a poté přidáme vejce. Šleháme, dokud se vše nespojí. Přidáme půlku mouky a snížíme rychlost šlehání. Přidáme mléko a zbytek mouky a pokračujeme ve šlehání. Pomocí stěrky vmícháme nakrájené jablko.

    4. Těsto rozdělíme rovnoměrně do připravených formiček, které naplníme do 2/3.

    5. Pečeme kolem 25 minut, prvních 20 minut neotvíráme troubu.

    6. Druhé nakrájené jablko necháme podusit v hrnci, dokud nezměkne. Přidáme med a oříšky.

    7. Poté můžeme zjistit, jestli jsou muffins hotové tak, že do nich píchneme špejlí. Pokud je čistá, máme hotovo. Necháme vychladnout napřed ve formě, abychom se nespálili a poté ještě vyndané z formy. Před zdobením musí být úplně studené.

    8. V muffins uděláme díru vykrajovačem jádřinců. Naplníme směsí a zakryjeme vykrojeným kouskem těsta:
     



    Nyní si uděláme buttercream:


     


    1. Cukr, i když je extra jemný, musíme velmi dobře prosít. Dáme stranou.

    2. Do mísy dáme změklé máslo, vanilkový extrakt a mléko. Šleháme v zakryté misce jednu minutu na nejnižší rychlost. Poté přidáváme postupně moučkový cukr a šleháme ještě asi pět minut při střední rychlosti. Během šlehání přidáme barvivo tak, že v něm namočíme párátko a otřeme o krém. Opakujeme vždy s novým párátkem, dokud nedosáhneme požadované barvy (jednou nebo dvakrát by mělo stačit). Já jsem použila Sky Blue od Wilton, protože jsem chtěla pastelově modrou, ale je spíš zelenkavé, tím pádem modro-růžové Vánoce, které propaguji zde, nebudou.

    A teď zdobení. Jak dosáhneme krémového stromečku?

    1. Sáček na zdobení se špičkou naplníme krémem a hněteme chvíli rukama tak, aby v krému nebyly žádné vzduchové bubliny.

    2. Začneme zdobit uprostřed a vytvoříme spirálu směrem ven:



    3.Poté pokračujeme tam, kde jsme skončili, ale nyní směrem dovnitř a lehce nahoru:


    4. Ozdobíme stromeček podle našeho vkusu a na formičky si můžeme udělat jednoduché domácí krajkové wrappers z papírových podložek pod dort a pomocí lepenky.




    Sladké a Veselé Vánoce!

    3 komentáře:

    1. teda, dneska jsem narazila na tvůj blog a je parádní - já se cupcakes bránila, ptz mi to připadalo jako typická americká pitomost, ale nakonec mě zlomily, ptz jsou jednoduše roztomilé.. - btw kde se dají najít ty jedlé třpytky? díky

      OdpovědětVymazat
    2. Děkuji, já jsem se jim také bránila, hlavně kvůli buttercreamu, ale teď bych ho jedla po lžících :-) Jedlé třptky můžeš sehnat v internetových obchodech s cukrářskými potřebami, stačí zadat do vyhledávače Rainbow dust. Stojí kolem 90 korun, ale vydrží dlouho a stačí jen malé množství.

      OdpovědětVymazat