pondělí 10. února 2014

Čokoládové košíčky s tvarohovým krémem & jedlé listí

Mám za sebou zkouškové období, které mě obvykle přivádí k různému rozjímání, reflexím a tak podobně. Během jednoho takového filozofování, jsem došla k závěru, že se s vámi musím podělit o pár španělských slovíček. Budou se vám jistě hodit...


Pokud vám je méně než 18 let, neklikejte prosím na níže uvedené odkazy.

Mochila (čti močila) znamená batoh.
Poseer (čti posér) znamená vlastnit, naštěstí se neskloňuje já poseru, ty poseres, ale yo poseo, tú posees.
Curva (čti kurba) je, jak známo, zatáčka.
Ano je část těla, slovo, kvůli kterému se česko-španělské páry vyhýbají česko-španělským svatbám. Kdybyste někdo znal vhodné řešení, zanechte mi prosím komentář. Napadají mě pouze neromantická synonyma jako jasně, jasňačka, jo, tak jo, ok, tak tedy dobrá.
Dále mě překvapilo, když jsem k Vánocům dostala poukázku na masáž pindou. Je to ovšem běžná pomůcka, a tuto masáž pomocí pindy můžete absolvovat i v Čechách.
Ocitli byste se náhodou někde na vsi, nevolejte na slepice puta puta. Také není vhodné volat na kočky chichi (čti čiči). Jmenujete-li se Marika, raději si lehce pozměňte jméno. A rozhodně se nechlubte španělským přátelům, že jste si nakoupili nábytek v prodejně Asko.

Tak a teď můžete bez obav začít plánovat letní dovolenou. Napřed si ale upečte čokoládové košíčky, přeci jen, do léta je času dost a tvarohový krém je přeci dietní!


Na 16 košíčků budete potřebovat:
Linecké těsto:
  • 1 žloutek
  • 190 g másla
  • 110 g moučkového cukru
  • 220 g hladké mouky 
  • 40 g kakaa

Tvarohová stracciatella náplň:
  • 250 g nízkotučného měkkého tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • cukr podle chuti
  • cca 50 g nastrouhané čokolády
  • jeden sáček želatiny v prášku nebo odpovídající množství plátků

Na dekoraci:
  • rozehřátou čokoládu
  • omyté a nejedovaté lístky
  • malé množství máslového krému nebo ušlehané smetany 




Postup: 

1. Šleháme žloutek, máslo a cukr. Poté vpracujeme postupně mouku prositou s kakaem.

2. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme odpočinout přibližně dvě hodiny.

3. Mezitím si připravíme lístky. Necháme rozehřát čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě (pozor, aby se nepřehřála). Čokoládou potíráme omyté lístky, můžeme použít štětec, ale vystačíme si i se lžičkou. Poté necháme zaschnout při pokojové teplotě.

4. Předehřejeme troubu na 180°C. Rozdělíme těsto do formiček a pečeme cca 20 minut.

5. Hotové košíčky vyklepáváme rychle, ale opatrně  z formiček. Pozor, těsto je křehké a formičky pálí!



6. Košíčky necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém. Želatinu nasypeme do 3 lžic studené vody a necháme nabobtnat. Osladíme tvaroh podle chuti (nezapomínejte, že do něj přidáme ještě nastrouhanou čokoládu), já jsem přidala asi 5 lžic cukru. Ušleháme smetanu a vmícháme do ní tvaroh a nastrouhanou čokoládu. Želatinu necháme zahřát (nesmí vařit) a smícháme s krémem.

7.  Vychladlé košíčky plníme krémem. Až krém ztuhne, můžeme zdobit pomocí čokoládových lístků, ze kterých napřed sloupneme lístek přírodní. Pomocí malé zdobící hubičky, cukrářského sáčku a krému vytvoříme růžičku. Cukrářský sáček držíme kolmo, začínáme uvnitř a vytvoříme směrem ven spirálu.



Přeji vám dobrou chuť a děkuji za vaše milé komentáře ^_^




 

4 komentáře:

  1. vypadají božsky:) a klasicky si prohlížím jídlo pozdě večer, takže bych měla jít spát, jinak budu muset jít vyjíst lednici díky těmhle fotkám:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) To já taky dělám, nejhorší je večerní prohlížení Pinterestu. Naštestí mívám lednici prázdnou :-D

      Vymazat
  2. Mám hrozně ráda tvůj blog. :) Podle základního receptu na vanilkový cupcake a skořicový krém jsem udělala cupcakey pro mého přítele k Valentýnu. A moc se mu líbily a chutnaly :)
    Tyhle košíčky taky vypadají mňamózně :) Něco podobného jsme dělali na Vánoce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji :-) Jsem ráda, že se povedly a že chutnaly, myslím, že vlastnoručně vyrobené překvapení na Valentýna stejně potěší nejvíc :-)

      Vymazat