neděle 4. května 2014

Jogurtové cupcakes se zavařeninou

Jogurtový piškot je ten nejjemnější a nejvláčnější, co jsem v životě ochutnala. Učaroval mi natolik, že jsem slavnostně přísahala, že budu jogurt přidávat do všech piškotových těst. Teď nevím, jestli to splním a jestli jsem si to u ostatních piškotů nějak nezavařila. 


Těsto (na 12 cupcakes):
  • 2 vejce rozdělené na žloutky a bílky
  • 1 sklenička cukru krupice (140 g)
  • 2/3 skleničky oleje
  • 1 sklenička jogurtu (130 g)
  • 2 skleničky polohrubé mouky (160 g)
  • 2 lžičky prášku do pečení

Krém: 
  • 250 g másla v pokojové teplotě 
  • 325 g moučkového cukru 
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 1 lžíce jogurtu

Dekorace:
  • zavařenina podle chuti
  • dekorace z fondánu nebo jiná (na kytičky jsem použila silikonovou formu od Blossom Sugar Art) 
  • papírové podložky pod dort a lepenka
 

Postup: 
1. Předehřejme troubu na 175°C a připravíme si formičky, které vyložíme papírovými košíčky.
 

2. Z bílků ušleháme sníh, trvá to poměrně dlouho, ale těsto pak bude krásně nadýchané. Až bude sníh skoro hotový, přidáme trochu cukru a ještě chvilku šleháme. Dáme stranou.
 

3. Nyní si ušleháme žloutky s cukrem. Až zdvojnásobí svůj objem a zesvětlají, přidáme olej.  

4. Mouku prosijeme s pečícím práškem a všleháme do žloutkového těsta.
 
5. Vmícháme jogurt a ušlehaný bílkový sníh. (Chcete-li mít jemnější a lehčí krém na zdobení, dejte si stranou jednu lžíci jogurtu.)

6. Těsto rozdělíme do formiček, které naplníme maximálně do dvou třetin. Jinak bychom upekli spíš muffin, který by se nám špatně zdobil.
 
7. Pečeme 20 minut. Těsto je upečené, když do něj zapíchnete párátko a po vytažení zůstane suché. Necháme vychladnout a připravíme krém.


Krém: 
1. Prosijeme moučkový cukr a dáme stranou.

2. Šleháme máslo nakrájené na kostičky. Čím měkčí bude máslo, tím lépe se nám bude krém šlehat. Až bude z másla měkký krém, přidáme postupně polovinu cukru. (Já osobně cukr vmíchám napřed ručně, abych neměla v kuchyni sněhovou nadílku, která se těžko uklízí.)
 
3. Poté přidáme lžíci jogurtu a lžičku vanilkového extraktu. Nakonec zašleháme postupně zbytek cukru a šleháme ještě přibližně pět minut. Výsledek bude světlý, sametový a tuhý krém. 

Dekorace:
1. Rozmixujeme zavařeninu, aby byla tekutější a nebyla v ní zrníčka. Cupcakes ozdobíme krémem a pokapeme zavařeninou.
2. Na formičky si můžeme udělat jednoduché domácí krajkové wrappers z papírových podložek pod dort a pomocí lepenky, jako zde.
 

Pokud se vám příspěvek líbil a byl vám užitečný, máte-li nějaký dotaz nebo je-li v příspěvku něco špatně, napište mi komentář.

Chcete-li se dozvědět o nových příspěvcích jako první, dejte mi like zde.

Mějte se krásně ^_^ 



2 komentáře:

  1. Proboha, se zblázním!
    Tohle je "gastronomický orgasmus" :D

    OdpovědětVymazat